Vahel vaatame taevasse... 04. veebr

piret.indlo · Kommentaarid: 0

Õhtuti soleerib taevas Jupiter. Leiate ta kergesti, kui vaatate kella seitsme paiku idataevast, ja seal ta särab,  Kuu'st natuke ülalpool.
Jupiter on meie planeedisüsteemis viies, seejuures esimene hiidplaneet nii järjekorras kui ka suuruse mõttes. Päikesest keskmiselt 5,2 a. ü. Kaugusel asuv heleda ja püsiva valgusega Jupiter liigub tähtede vahel soliidse aeglusega. Jupiteri kaugus Maast muutub 558 kuni 963 miljoni kilomeetrini. Pikksilmaga on näha planeedi neli suurt kaaslast ning väikese teleskoobiga ka iseloomulikud vöödid Jupiteri pinnal. Planeet on märgatavalt lapik, sest kiire pöörlemine surub Jupiteri pooluste kohalt kokku. Ööpäev kestab tal napilt alla kümne tunni, tema aasta pikkuseks on umbes 11,9 Maa aastat ehk 10 000 Jupiteri ööpäeva. Planeet väärib igati peajumala nime – ta on 318 korda massiivsem kui Maa ning kaks ja pool korda kogukam kui kõik ülejäänud Päikesesüsteemi planeedid kokku. Jupiteri läbimõõt on umbes 143 000 km, 11 korda suurem kui Maal.
         
Kuust vasakul on veel näha peotäis Lõvi tähtkujus olevaid täht, ühe kirkama nimi on Regulus. Regulus on sinine ja valge särav täht umbes 84 valgusaasta kaugusel Maast.
 

Kommentaarid: 0

Email again:

Lisa kommentaar