Mõtteid mängust 15. märts

piret.indlo · Kommentaarid: 0
Mida on vaja, et mängida? Tegelikult mitte midagi või kui täpsem olla, siis olulised on kolm komponenti: mängija, mõte-idee ja tahe.
Kirjeldan nüüd mängu, mida ma vaatlesin rühmas nädal tagasi. Mängu pealkirjaks paneksin "Lumega talve päästmine draakonite käest", teemaks andis inspiratsiooni käesolev talv ja nädala muinasjutt: istun mina rühmatoas ja heegeldan ning korraga vaatan, et lapsed kõnnivad kikivarvul toas ring ja arutavad omavahel, et nüüd ei jää muud midagi üle, kui tuleb minna ja lumega talv draakonite käest ära päästa. Nad lendasid Päikese planeedile ja Sinisele planeedile, kust leidsid musta lund. Vahepeal valmistasid Laboratooriumis võlujooki, mis paneb draakonid magama, draakoniteks oli sinine kaltsuvaip. Minul oli väga huvitav ja lõbus, tundisn ennast nagu ulmefilmis. Kusjuures see mäng kestis järjepanu pool tundi, mänguvahendiks oli puust tops, mille sees võlujook oli.
Teine kogemus: heegeldan jälle rühmas kaltsuvaipa ja üks tüdruk puges korraga vaiba alt pea ees välja, endal nägu nalja täis. Proovis kohe uuesti, seekord tulid vaiba alt esimesena välja jalad. Ja nii mitu korda järjest. Ja kus tegijaid, seal nägijad. Natukese aja pärast oli tooli taga järjekord ja vaiba alt vupsas järjepanu lapsi välja, kord pea, siis jalad ees, küll kõhuli ja seejärel selili.
Kolmas kogemus: praktikandid viisid rühmas läbi liikumismänge- linnu teemalisi. Lastel oli huvitav ja lõbus, nad õppisid mängureegleid, said lindude moodi lennata, tuletasid meelde linnunimesid ja olid väga tähelepanelikud. Vahemärkusena veel, et alguses kaks tüdrukut ei tahtnud mängima tulla ning minu küsimuse peale "miks nad linnumängu ei tule mängima" vastasid nemad "me oleme praegu koopaoravad". Kui mängud olid ära mängitud, siis osad lapsed küsisid "mida me nüüd mängime, mida me nüüd teeme?". Seda küsimust kuuldes mõtlesin ma, et kas ongi nii, kui laste päevad on tihedalt ära organiseeritud või sisustatud, kasvavad nad suureks, ja nende sisse jääbki küsimus "mida ma nüüd teen?", nende endi tahe on nõrk ja ootus ja lootus on teiste peal.

Kommentaarid: 0

Email again:

Lisa kommentaar