Suvisted... 23. mai

piret.indlo · Kommentaarid: 0
Pyhapeval, 24 lehekuul on esimene suvistepyha, mida kutsutakse veel suvepyhadeks, suipyhiks, kasepyhadeks, meiudeks, karjasepyhaks, tõupyhaks, nelipyhiks ning Maavalla põhjaservas kiige- ja munadepyhaks. Pyhad juhatab sisse suvistelaupäev, kui koristatakse kodu, tuuakse tuppa kased ja tehakse muud ettevalmistused.

Suur kevad on kõikjal täies jõus, kuid suviste tähendus on Põhja- ja Lõuna-Maavalla jaoks erinev. Lõunas on see eeskätt suve vastuvõtmise ja naiste pyha, põhja pool lisaks muna- ja kiigepyha.

Suvistelaupäeval koristatakse kogu elamine erilise hoolega, isegi hoovid ja jalgrajad pyhitakse puhtaks. Tehakse karjasekakku, munavõid ja muud pyhadetoitu. Põhjas on nyyd viimane aeg parandada või ehitada kiik. Kaselehtedega värvitakse mune, köetakse sauna. Haljaste okste ja lilledega koos tuuakse koju elujõudu ja edenemist. Noori kaski ja kaseoksi, harvem toomingaid, kadakaid, kevadlilli, võhumõõku ja kalmuseid pannakse tubadesse, õue, õueväravasse, katuseräästasse, peenarde vahele, kiigekohta ja vahel isegi kõrvalhoonetesse.

Setumaal on suvistelaupäev kevadise pekopyha aeg. Kohati on naised ja mehed pidanud seda eraldi.

Nii suvistel kui leedol on poisid viinud salaja väljavalitu akna alla noore kasepuu – armukase. See on märk kosjamõttest. Kui tydrukule on tooja meeltmööda, viib ta kase tuppa, või seob hommikuks selle kylge vöö.

allikas: http://www.maavald.ee/uudised/uudised/pyhad/4900-pyhapaeval-on-suvistepyha

Kommentaarid: 0

Email again:

Lisa kommentaar